Booster seats
Booster seat law by height and weight
Under ECE R44, group 2 covers 15 kg to 25 kg and group 3 covers 22 kg to 36 kg, in GOV.UK tables checked in September 2026. Approved R129 boosters instead use the height range and any maximum weight printed on their label. The child still needs that restraint until 135 cm or their 12th birthday.
These rules apply in Great Britain.
Rules and figures checked on 10 September 2026.
When does a child need a booster seat?
A booster is a child restraint, not a step on the way to an adult belt. GOV.UK includes high-backed booster seats and booster cushions in R44 groups 2 and 3, and R129 height-based boosters on their own labels. The child uses one until they reach 135 cm or their 12th birthday, whichever happens first, unless a statutory exception applies.
Highway Code rule 100 says that if a child is under 1.35 metres, a baby seat, child seat, booster seat or booster cushion must be used, suitable for the child's weight and fitted to the manufacturer's instructions. Age charts that say 'from 4 years' are marketing, not the legal test.
Moving a child into a booster the day they can sit without a harness is a common mistake. They still have to meet the booster's labelled height or weight. An R44 group 2 seat starts at 15 kg. An R129 booster starts at whatever height its label prints, often around 100 cm, but always read the seat.
Which R44 groups cover high-backed boosters?
Group 2 is 15 kg to 25 kg. Group 3 is 22 kg to 36 kg. Both groups list a rear or forward facing child car seat, high-backed booster or booster cushion, using a seat belt, harness or safety shield. The ranges overlap, so a child at 23 kg sits in both groups. The seat's own approval range still decides whether that particular booster is legal.
GOV.UK also notes that manufacturers can now only make booster cushions approved as group 3. That does not withdraw existing group 2 cushions. It changes what new cushion models can be introduced.
A high-backed booster guides the diagonal belt across the shoulder and keeps the child's head in line with a side wing. A backless cushion only lifts the child. Both are child restraints when they are approved and labelled for this child. The backless rules from 9 February 2017 are on the backless booster page.
| Group | Child weight | Seat types listed |
|---|---|---|
| 2 | 15 kg to 25 kg | High-backed booster or cushion, belt, harness or shield |
| 3 | 22 kg to 36 kg | High-backed booster or cushion, belt, harness or shield |
GOV.UK child car seats: the law, checked 10 September 2026. The seat label still has to match the child.
How do I fit a booster so the adult belt works?
Most boosters use the vehicle's diagonal seat belt to hold the child. GOV.UK says you must only use a child car seat if that belt has a diagonal strap, unless the seat is designed for a lap belt or uses ISOFIX. A lap belt on its own, on a booster that needs a diagonal strap, is not a legal fit.
The belt must sit on the shoulder, not the neck, and across the hips, not the stomach. High-backed boosters have belt guides for that purpose. If the diagonal section cuts the neck even with the guide at its highest setting, the child has not yet reached a geometry this booster can provide, or this vehicle belt is the wrong length. Do not put the belt under the arm or behind the back.
- Confirm the label: R44 group 2 or 3, or R129 height, covering this child.
- Place the booster on a forward facing vehicle seat, never a side facing seat.
- Clip ISOFIX if the booster uses it to hold the empty seat still, then belt the child.
- Route the diagonal belt through every guide the instructions show.
- Check the belt on the shoulder and hips before you pull away, including on a short trip.
When can the child use the adult belt instead?
From their 12th birthday, or from 135 cm, whichever comes first. Until then a booster or other approved child restraint is required in the family car, with the usual exceptions for taxis, unexpected short journeys for children aged 3 or older, and no room for a third seat.
A child who is 11 and 136 cm may use the adult belt. A child who is 12 and 128 cm may also use the adult belt. A child who is 11 and 128 cm still needs the correct child restraint.
Once the adult belt is the legal restraint, it must be worn where one is fitted. The driver remains responsible until the child is 14.
Example
An 8 year old who is 132 cm and 26 kg
- Age
- 8 years
- Height
- 132 cm
- Weight
- 26 kg
- Seat in the car
- R44 group 2/3 high-backed booster, 15 kg to 36 kg
- 132 cm is under 135 cm and the child is under 12, so an adult belt is not yet the legal restraint.
- 26 kg is above group 2's 25 kg upper figure, but inside group 3 (22 kg to 36 kg).
- The booster is labelled 15 kg to 36 kg, so 26 kg still sits inside that seat's range.
- Fit the booster with the diagonal belt through the shoulder and lap guides.
They still need the booster. The adult belt becomes legal at 135 cm or on their 12th birthday, not at 8 years.
What about company cars, hire cars and three children?
The driver of a company car or hire car has the same duty. If the hire car has no ISOFIX, a belt-fitted booster still works if the rear belts have a diagonal strap. If the rear has only lap belts, that booster cannot go there unless it is designed for a lap belt.
If there is no room for a third child car seat in the back, children aged 3 or older can sit in the back using an adult belt. That exception is about space for a third restraint, not about a child who simply prefers the belt. Children under 3 must still be in a child car seat, which may mean using the front with the correct seat.
What goes wrong with booster seats?
The diagonal belt is tucked under the arm because it 'feels tight'. That is not wearing the belt as the restraint requires.
A backless cushion is used for a child under the 125 cm and 22 kg thresholds on a new model, or for a child whose older group 2 cushion label does not cover them.
The booster is placed in front of an active airbag with a child who still needs a rear facing seat. Boosters are not rear facing baby seats, but a live airbag is still a vehicle-handbook problem for a small child in the front.
The child is moved to the adult belt at 135 cm measured in shoes on a carpet. Measure height without shoes, and keep the booster until you are sure they have reached 135 cm or 12.
Which booster myths should I ignore?
Myth: high-backed boosters are only a comfort extra. In R44 groups 2 and 3 they are a listed child seat type.
Myth: once they can sit in a shopping trolley they can use a cushion. Weight and height on the label decide, not shopping-trolley posture.
Myth: the MOT will fail a car with the wrong booster. An MOT does not inspect child restraints.
Common questions
- Is a booster seat a child restraint?
- Yes. GOV.UK includes high-backed booster seats and booster cushions in the approved weight-based child seat groups, and Highway Code rule 100 lists booster seats and booster cushions among the restraints required under 1.35 metres. It is not an optional extra once the child can sit up.
- Which R44 groups cover boosters?
- The GOV.UK table lists high-backed boosters and booster cushions in group 2 at 15 kg to 25 kg and group 3 at 22 kg to 36 kg. Manufacturers can now only make new booster cushions as group 3. Existing approved group 2 cushions were not withdrawn by that change.
- When can a child use an adult seat belt?
- A child can use an adult seat belt from their 12th birthday or once they reach 135 cm tall, whichever happens first. The belt must be worn where one is fitted.
- Can a child use a booster before 15 kg?
- Not an R44 group 2 booster, because that group starts at 15 kg. An R129 booster may start at a labelled height instead of 15 kg. If the child is still inside a group 1 harness seat, that seat remains the legal choice until they outgrow its label. Do not move them early to share a booster with a sibling.
- Does a high-backed booster need ISOFIX?
- Only if that booster is designed to attach that way. Many high-backed boosters use ISOFIX to hold the empty seat in place and still belt the child with the vehicle belt. A belt-only booster is legal if the car has a diagonal strap and the instructions use it. GOV.UK forbids using a child seat with a lap belt unless the seat is designed for one.
- Can three children share two boosters and a belt?
- If there is no room for a third child car seat in the back, GOV.UK lets a child aged 3 or older sit in the back on an adult belt. Children under 3 must still have a child seat, even if that means using the front. The exception is about space, not about leaving a booster at home for convenience.
- Is the booster rule the same in Northern Ireland?
- nidirect uses the same 135 cm or 12 years boundary and the same R44 groups, including group 2 at 15 kg to 25 kg and group 3 at 22 kg to 36 kg. It also repeats the 2017 backless-booster product rule of 125 cm and 22 kg for new models. The published fixed penalty in Northern Ireland is £60 with three points, not the Great Britain £100 figure.
- What if the belt sits on the child's neck?
- Raise the booster's shoulder guide, check you are using the correct belt path, and confirm the child still fits the labelled height. If the diagonal section still cuts the neck, that booster in that car is not positioning the belt as a child restraint must. Do not put the belt under the arm. Try a different approved high-backed booster or a different seating position.
Related pages
- Child car seat law and seat checkerIn Great Britain, a child normally needs an approved child car seat until their 12th birthday or until they reach 135 cm, whichever happens first. GOV.UK guidance checked in September 2026 says the seat must match the child's height or weight and be fitted as its manufacturer directs.
- i-Size and R129 child car seatsGOV.UK identifies legal height based restraints by a capital E in a circle and R129 on the approval label. These seats are commonly called i-Size seats. They must remain rear facing until the child is over 15 months old. Guidance checked in September 2026 still lists approved ECE R44 seats as legal in Great Britain too.
- Rear facing child car seat lawA height based R129 seat must face the rear until the child is over 15 months old, under GOV.UK guidance checked in September 2026. A rear facing baby seat must never be placed in front of an active frontal airbag, which is Highway Code rule 101.
- Backless booster seat lawFrom 9 February 2017, manufacturers could introduce new backless booster models only for children at least 125 cm tall and at least 22 kg, the Department for Transport said. Existing approved group 2 cushions were not withdrawn by that change and remain legal within their labelled limits.
Sources
Each legal threshold and exception above comes from the linked government guidance.
- GOV.UK, Child car seats: the law (as of 10 September 2026)
- Department for Transport, The Highway Code, rules 99 to 102 (as of 10 September 2026)
- Department for Transport, New child car seat rules: no change for existing booster seats (as of 10 September 2026)
- nidirect, Child car seats, restraints and seat belts (as of 10 September 2026)
- GOV.UK, When a child can travel without a car seat (as of 10 September 2026)